Bevallen






Thuis of ziekenhuis?

Als je zwangerschap normaal verloopt, mag je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Dat is een belangrijke keuze, waar je met je partner goed over na moet denken. De plek waar jij jezelf het prettigst en het veiligst voelt, is de aangewezen plaats om te bevallen! Je hebt tijd genoeg om er over na te denken, want je hoeft zelfs pas te kiezen op het moment dat je gaat bevallen. Soms veranderen mensen nog van gedachten als ze echt weeën krijgen. Dat geeft niets. Wij staan achter jouw keuze. Als je thuis wilt bevallen, blijven we thuis en anders gaan we met je mee naar het ziekenhuis.

Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, moeten wij het overdragen aan de gynaecoloog en dat betekent dat je in het ziekenhuis zult moeten bevallen.

Thuis bevallen

Als je zwangerschap goed is verlopen en er geen problemen bij een vorige bevalling geweest zijn, kun je onder onze begeleiding thuis bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. En zelfs veiliger wanneer het een tweede of volgende bevalling betreft. Het grote voordeel van een thuisbevalling, is dat je in je eigen omgeving bent. Dit voelt vaak erg prettig en vertrouwd. Je hebt je eigen spullen bij de hand, je eigen badkamer en je eigen bed. Sommige vrouwen willen tijdens de weeën alleen maar rondjes lopen door de kamer, anderen gaan liever op bed of in bad liggen. Op deze manier heb je meer “ de regie” in handen. Dit kan een veilig en ontspannend gevoel geven. Als de bevalling begonnen is, komen wij altijd eerst thuis kijken. Vanaf een bepaald moment zullen wij niet meer weg gaan en alles gaan voorbereiden voor de geboorte. Dit is ook een goed moment om alsnog naar het ziekenhuis te gaan als je je nog bedenkt. Wij zetten alle spullen klaar en bellen de kraamverzorgster voor assistentie bij de bevalling. We blijven na de geboorte nog een tijdje. Die tijd gebruiken we om het kindje na te kijken, de placenta geboren te laten worden, eventueel te hechten en onze spullen op te ruimen. We gaan pas weg wanneer alles goed gaat met moeder en kind!

Poliklinisch bevallen (in het ziekenhuis)

Als je liever in het ziekenhuis wilt bevallen (zonder medische indicatie), kan dat ook. Een poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling. Dit houdt in dat de bevalling in plaats van thuis, in het ziekenhuis plaatsvindt. Je huurt in feite een verloskamer, waar wij de bevalling begeleiden. We hebben dezelfde instrumenten tot onze beschikking als bij een thuisbevalling. Bij eventuele complicaties wordt de gynaecoloog gebeld.

Wij komen eerst altijd thuis bij je kijken hoe het met jou en je kindje gaat. Dan beslissen we of we meteen naar het ziekenhuis gaan, of dat we nog even wachten. Dit hangt af van hoeveel ontsluiting je hebt (hoe snel het gaat) en of je het je eerste kindje is of niet. Wij bellen met de verpleging van het ziekenhuis en gaan dan samen met jullie naar het ziekenhuis.

Als de bevalling normaal verloopt, mag je ongeveer 2 uur na de bevalling weer naar huis. ’s Avonds en ’s nachts kunnen we overleggen of je een nachtje in het ziekenhuis mag blijven als je dat graag wilt. Er moet wel plaats zijn in het ziekenhuis en we kunnen dus niet garanderen dat je mag blijven slapen. Als je 's nachts wel naar huis gaat, komt er een kraamverzorgster thuis om je op weg te helpen in de eerste uren na thuiskomst.

Een ziekenhuisbevalling brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten moet je zelf betalen. Afhankelijk van je verzekeringspolis, worden deze kosten soms geheel of gedeeltelijk vergoed. Informeer bij je zorgverzekeraar wat er vergoed wordt en wat je zelf moet betalen.