Ik ben zwanger

Voeding

Waar moet je op letten?

Toxoplasmose

In (half)rauw vlees en in ongewassen groenten en fruit komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die nogal eens tot aangeboren afwijkingen bij het kind leidt. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je tegen deze ziekte beschermd. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind. Eet daarom geen (half)rauwe rosbief, fricandeau of tartaar, of filet américain. Eet ook geen gerookte, rauwe of gefermenteerde vleeswaren zoals rauwe ham, parmaham, rookvlees, chorizo, salami, boerenmetworst,cervelaat en rosbief. (Alleen als het door en door verhit is geweest, kan dit wel; zoals salami op een pizza uit de oven)

Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. Advies; laat je partner of iemand anders de kattenbak schoonmaken! In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Overigens hebben mensen die al een tijdje een kat hebben meestal reeds beschermende antistoffen tegen toxoplasmose in hun bloed.

Listeria

Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, vb. brie, camembert en roquefort, kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking ” au lait cru”. Rauwe melk van de boer moet je voor gebruik koken. Ook kan Listeria groeien in andere rauwe producten zoals rauwe groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Bereide gerechten kun je dus wel bewaren in de koelkast.

Vitamine A

In lever en ander orgaanvlees zit veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom liever geen orgaanvlees tijdens de zwangerschap, en niet meer dan eenmaal per dag 1 boterham met een leverproduct als leverworst, leverpastei, hausmacher of berliner.

Gezond en gevarieerd eten

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap of de borstvoeding is onverstandig. In het vetweefsel van het lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze kunnen vrijkomen bij veel afvallen. Verse groente en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk verse groente goed te wassen. Aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta (zoals macaroni) zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en de moeder zelf. Halvarine, boter en margarine voorzien in de behoefte aan vitamine A en D.

Vitaminepreparaten hebben verder geen extra gezondheidswaarde. Ze zijn niet noodzakelijk als je verstandig eet. Sommige stoffen die vitamine A bevatten zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Een extra gezondheidswaarde heeft wel de vitamine foliumzuur. Aan vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken tot en met tien weken zwangerschap. Dit vermindert de kans op een baby met een open rug. Als je tijdens de zwangerschap last hebt van verminderde eetlust of misselijkheid, kun je een multi-vitamine gebruiken om zo aan de juiste hoeveelheid vitamines te komen. Gebruik dan wel een vitaminepreparaat dat speciaal geschikt is voor zwangeren, zodat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt!

IJzer

Tijdens je zwangerschap heb je ijzer nodig voor de extra rode bloedlichaampjes die zuurstof vervoeren. Je lichaam zorgt ook zelf voor meer ijzer door meer te absorberen uit dat wat je eet. Je darmen gaan dus effectiever werken. Je hebt ook minder ijzerverlies, doordat je menstruatie uitblijft. Als je te weinig ijzer binnen krijgt, gaat je lichaam je reserves aanspreken en kun je bloedarmoede krijgen. Je bent dan snel moe, ziet wit en kunt snel duizelig worden. Een zwangerschapsprobleem waar 60% van de zwangere mee te maken krijgt. Voeding waar veel ijzer in zit:

  • Donkere bladgroente (vooral peterselie, waterkers, boerenkool, broccoli, spinazie)
  • Peulvruchten
  • Zaden
  • Vijgen
  • Dadels
  • Gedroogde abrikozen
  • Rozijnen
  • Noten
  • Volle granen of graanproducten
  • Appelstroop uit blik

Zorg dat je tijdens je eten ook extra vitamine C binnenkrijgt. Dit zorgt voor een goede opname van het ijzer.

Tip; Floradix

Dit is een kruidenelixer waarin vitaminen, mineralen en extra ijzer zitten. Je kunt dit bij een gespecialiseerde drogist of reformhuis halen.

Meer informatie over voeding;

www.voedingscentrum.nl