Informatie
Erkenning/Gezag
Erkenning van het vaderschap.
Wanneer je niet gehuwd zijn, zullen jullie officieel moeten erkennen dat je partner de vader van dit kind is. Maak samen een afspraak op het gemeentehuis en breng identiteitsbewijzen mee. Dit gebeurt vaak kosteloos. Wij adviseren dit voor de ongeveer de 24e zwangerschapsweek te doen, zodat je altijd op tijd bent (in geval van vroeggeboorte). (zie ook het stukje over de aangifte in de kraamtijd.)
Achternaam kind
In Nederland is het sinds 01-01-2024 mogelijk om een kind beide achternamen te geven, maar er zijn specifieke regels en voorwaarden. Hier zijn de belangrijkste punten:
Getrouwd stel: Als de ouders getrouwd zijn, kan het kind één achternaam krijgen, gekozen door de ouders. De achternaam van de vader of de moeder kan gekozen worden, maar niet beide.
Ongehuwd stel: Als de ouders niet getrouwd zijn en de vader het kind erkent, kunnen ze gezamenlijk kiezen of het kind de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Het is niet mogelijk om automatisch beide achternamen te geven.
Toekomstige wijzigingen: Er zijn mogelijkheden om de achternaam later te wijzigen of aan te passen, maar dit vereist een juridische procedure.
Erkenning: Het is belangrijk dat de vader het kind erkent als hij niet getrouwd is met de moeder om recht te hebben op het kiezen van de achternaam.
Gezag
De aanvraag van het gezag over een pasgeboren baby is in Nederland een belangrijk juridisch proces, vooral als de ouders niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Gezag houdt in dat je de wettelijke verantwoordelijkheid draagt voor de opvoeding en verzorging van het kind, en dat je beslissingen mag nemen over zaken zoals onderwijs, medische zorg en financiën. Deze aanvraag gaat via de rechtbank.
Meer informatie;
Erkenning kind | Rijksoverheid.nl
Mag ik mijn kind 2 achternamen geven? | Rijksoverheid.nl
Ouderlijk gezag en voogdij | Rijksoverheid.nl