Anticonceptie
Anticonceptie na de bevalling
Na de bevalling is het belangrijk om na te denken over anticonceptie, vooral als je niet meteen weer zwanger wilt worden. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.
1. Hormoonspiraal (IUD)
De hormoonspiraal is een klein, T-vormig apparaatje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het geeft hormonen af die de ovulatie remmen en het slijm in de baarmoederhals verdikken, waardoor het moeilijker wordt voor zaadcellen om de eicel te bereiken. De hormoonspiraal kan enkele jaren meegaan en is zeer effectief.
2. Koper-spiraal (IUD)
De koper-spiraal is ook een T-vormig apparaat, maar bevat geen hormonen. In plaats daarvan maakt het gebruik van koper om zaadcellen te doden en voorkomt het implantatie van een bevruchte eicel. De koper-spiraal kan tot 10 jaar effectief zijn en is een goede optie voor vrouwen die hormonen willen vermijden.
3. Anticonceptiepillen
Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen, waaronder combinatiepillen (met zowel oestrogeen als progesteron) en minipillen (alleen progesteron). Na de bevalling is het meestal raadzaam om te wachten met het gebruik van combinatiepillen als je borstvoeding geeft, omdat deze de melkproductie kunnen beïnvloeden.
4. Implanon
Een anticonceptie-implantaat is een klein staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt geplaatst. Het geeft progesteron af en kan tot 3 jaar bescherming bieden tegen zwangerschap. Het is een langdurige en effectieve optie.
5. Injecties (prikpil)
Anticonceptie-injecties, zoals Depo-Provera, worden elke 3 maanden toegediend. Ze bevatten progesteron en zijn een goede keuze voor vrouwen die regelmatig medische zorg krijgen.
6. Natuurlijke methoden
Sommige vrouwen kiezen voor natuurlijke methoden zoals het bijhouden van de menstruatiecyclus of het gebruik van barrièremethoden zoals o.a. condooms, nuvaring. Deze opties vereisen vaak meer discipline en zijn minder betrouwbaar dan andere methoden.
7. Sterilisatie
Voor vrouwen die zeker weten dat ze geen kinderen meer willen, is sterilisatie een permanente oplossing. Dit kan door middel van een laparoscopische ingreep, waarbij de eileiders worden afgesloten.
Overwegingen
Bij het kiezen van een anticonceptiemethode na de bevalling is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals je gezondheid, of je borstvoeding geeft, en je persoonlijke voorkeuren.
Onthoud dat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen na de bevalling, dus het kan verstandig zijn om te wachten tot je menstruatiecyclus zich weer normaal heeft ingesteld voordat je een permanente anticonceptiemethode overweegt.
Mocht je interesse hebben in het plaatsen van een spiraal. Dan kunnen wij deze voor je aanvragen (en na minimaal10 weken na de zwangerschap) plaatsen. Voor meer informatie mogen jullie altijd contact opnemen.
Meer informatie;