Ik ben zwanger

Zwangerschapsklachten

Er verandert ontzettend veel in je lichaam als je zwanger bent. Je lichaam moet zich steeds weer aanpassen aan deze veranderingen. Hierdoor ontstaan tijdens je zwangerschap wel eens een aantal ongemakken. Soms zijn deze alleen wat vervelend, maar soms kan het je ook erg ongerust maken. Hieronder volgen een aantal ongemakken, waarover je niet ongerust hoeft te zijn. Er worden een heleboel tips en adviezen gegeven om de last zoveel mogelijk te beperken. Het verschilt per zwangerschap waar je last van hebt. Probeer daarom niet teveel te vergelijken, dat veroorzaakt alleen onrust.

Maagklachten

Brandend maagzuur is een oprisping van zuur, dat een akelig gevoel net onder de hartstreek geeft. Als je zwanger bent, kun je hier meer last van krijgen. Dit komt onder andere omdat de spier die de maag afsluit, door de hormonen wat minder goed werkt. Te veel en te snel eten kunnen de aanleiding zijn of de symptomen verergeren. Symptomen die hierbij ook kunnen optreden zijn winderigheid, gerommel in de buik, buikpijn of misselijkheid.

Maagzuur en misselijkheid

Heb je (vaak) last van brandend maagzuur, probeer dan eens met onderstaande tips je voeding aan te passen:

  • Eet vaker kleinere porties per dag, spreid je maaltijden wat meer over de dag
  • Vermijd gekruide of vette maaltijden
  • Vermijd koolsoorten, koffie, alcohol, koolzuurhoudende dranken en roken
  • Warme melk en vanillevla, maar ook droge havermout of een pepermuntje binden het maagzuur en kunnen verlichting geven
  • Drink geen water bij het eten, dit verdunt het maagzuur wat dus zorgt voor een slechte vertering. Ook kan water er voor zorgen dat vet en olie in het eten samenklonteren, waardoor opname minder goed mogelijk wordt.
  • Rijpe bananen zijn natuurlijke zuurremmers die een geïrriteerde maag kunnen verzachten.
  • Zorg dat je ‘s nachts niet te plat ligt, maar het liefst met je hoofd/schouders een beetje hoger. Zo stroomt het maagzuur niet zo makkelijk naar boven, je slokdarm in.
  • Gemberthee, liefst getrokken van geraspte verse gemberwortel, verwarmt en verzacht een verzuurde maag.
  • Venkelthee en citroenmelissethee kunnen ook verlichting geven bij maagklachten.
  • Pepermuntthee is een goed middel tegen de misselijkheid.

Zijn deze maatregelen niet voldoende, haal dan bij apotheek of drogist tabletten of een drankje tegen maagzuur om je maag/slokdarm te ontlasten.

Voedselvergiftiging

Als zwangere ben je natuurlijk al alert om dit te voorkomen. Het grootste probleem bij voedselvergiftiging is vochtverlies, want dit kan leiden tot uitdroging. Het is dus heel belangrijk om veel vocht tot je te nemen. En bij ongerustheid contact op te nemen met ons of je huisarts.

Blaasontsteking

Als zwangere ben je meer vatbaar voor een blaasontsteking en je herkent het minder makkelijk. De symptomen zijn anders als je zwanger bent. Als je niet zwanger bent, dan herken je het vaak het eerst aan de pijn bij het plassen. Dit is een verkramping. Door hormonen in de zwangerschap, treed deze verkramping niet op. Zo komt het regelmatig voor dat je een blaasontsteking niet direct herkent. Wel kun je een zeurende onderbuikpijn verwachten en regelmatig plassen (iets wat je waarschijnlijk toch al doet door de zwangerschap). Bij twijfel is het een kleine moeite om een beetje urine naar de huisarts te brengen. Deze kan je urine nakijken op bacteriën. Het is belangrijk om een blaasontsteking in de zwangerschap te laten behandelen met medicijnen, anders kun je een opstijgende infectie naar je nierbekken krijgen.

Obstipatie

Door de hormonen tijdens je zwangerschap, kun je last krijgen van obstipatie. Je darmen werken trager. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Eet gevarieerd en vooral vezelrijk (bruin brood, zilvervliesrijst e.d.).

Aambeien

Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de wanden van je aderen. Dit gebeurt ook rond je anus, waardoor je ook op deze plaats een soort spataderen krijgt: aambeien. De druk neemt toe, wat dit effect nog versterkt.

Tandvleesproblemen

Tijdens je zwangerschap kun je makkelijker last hebben van tandvleesbloedingen. Dit gaat dan vaak samen met kleine ontstekingsverschijnselen van het tandvlees.

Hoofdpijn

Tijdens een zwangerschap heb je meer behoefte aan vocht. Mocht je veel last krijgen van hoofdpijn, dan is je vochtinname het eerste aandachtspunt. Let wel, mocht je ineens hoofdpijn krijgen, zeker in de tweede helft van je zwangerschap, neem dan wel contact op met de verloskundigenpraktijk. Ook als je merkt dat er niets helpt, en de hoofdpijn blijft aanhouden, neem dan contact op met ons.

Vaginale infectie/uitslag

Door alle veranderingen in je lichaam, kun je hier last van krijgen. Een vaginale infectie heeft als kenmerken jeuk en pijn aan de vagina, en meer afscheiding. Stress, allergieën kunnen de vaginaflora verstoren en zo voor verergering zorgen. Ook als je antibiotica gebruikt of net hebt gebruikt is de kans op een vaginale infectie groter. Meestal wordt het veroorzaakt door de candida-schimmel. De volgende tip ter voorkoming: draag geen synthetisch ondergoed of (spijker)broeken die strak zitten bij het kruis.

Mocht de vagina juist droog aanvoelen en geïrriteerd, dan kan het zijn dat je teveel van de natuurlijke bescherming hebt verwijderd door bijvoorbeeld met zeep te hebben gewassen. Ook speciale reinigende douches voor de vagina kunnen in de zwangerschap irritatie opwekken. Spoel de schaamlippen enkel met schoon water, en blijf met zeep uit de buurt.

Vocht vasthouden

Veel zwangeren houden in de laatste periode van de zwangerschap in meer of mindere mate vocht vast, vooral in handen en voeten. Mocht het ineens optreden, en heb je daar andere klachten bij, neem dan contact op met de verloskundigenpraktijk. Zeker als je weet dat je bloeddruk aan de hoge kant is. Let er op wanneer de klachten het ergst zijn. Slaap je met je handen gevouwen, dan kan het vocht uit je handen niet weg, en zul je wakker worden met dikke handen die prikkelen en tintelen. Je handen spalken voor je gaat slapen, bijvoorbeeld met polsbeschermers zoals ze met skeeleren worden gebruikt, kan dan een oplossing zijn. Heb je vooral aan het eind van de dag last van dikke benen/voeten, neem dan ‘s middags even de tijd om te gaan liggen. Alleen door te gaan liggen, krijgt je lichaam de kans om het vocht af te voeren. Gaan zitten met je benen omhoog is geen goede keus. Je knelt dan de vaten af in de liezen, waardoor het vocht nog steeds niet weg kan. Veel drinken om je lichaam door te spoelen is ook nu belangrijk. Ga vooral niet minder drinken!