Informatie

Erkenning

Erkenning van het vaderschap.

Wanneer je niet gehuwd zijn, zullen jullie officieel moeten erkennen dat je partner de vader van dit kind is. Maak samen een afspraak op het gemeentehuis en breng identiteitsbewijzen mee. Dit gebeurt vaak kosteloos. Wij adviseren dit voor de ongeveer de 24e zwangerschapsweek te doen, zodat je altijd op tijd bent (in geval van vroeggeboorte). (zie ook het stukje over de aangifte in de kraamtijd.)

Achternaam kind

Ouders kunnen samen kiezen of ze hun eerste kind de achternaam van de vader of de moeder geven. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen in het gezin. Als de ouders getrouwd zijn, krijgt een kind automatisch de achternaam van de vader. Als jullie je kindje de achternaam van de moeder willen geven, moeten jullie dit regelen voordat het kind wordt geboren. Je kunt dit te regelen door samen naar de Burgerlijke Stand te gaan om een akte van naamskeuze op te laten maken.

Als de ouders niet getrouwd zijn krijgt het kind automatisch de naam van de moeder. Als jullie je het kind de achternaam van de vader willen geven, moet je dit samen regelen door een erkenningsakte op te laten maken bij de Burgerlijke Stand.